Bociany w naszym obiektywie

Re: Bociany w naszym obiektywie

Postautor: Barbara » 28 mar 2014, 14:55

Dalszy ciąg wyprawy szlakiem bocianich gniazd w mojej okolicy......

Muszę przyznać,że wcześniej nie zdawałam sobie sprawy,że bociany,te ulubione przeze mnie ptaki mieszkają tak niedaleko,niemalże w sąsiedztwie....
Radogoszcz,wieś nieopodal.Od 2000r.jest tu ,na terenie Szkoły Podstawowej bocianie gniazdo.Gniazdują tu Florek i Florcia.To uczniowie Szkoły nadali imiona swoim boćkom.W ubiegłym sezonie bociania para wychowała dwa młode bocianki.Odwiedziłam to gniazdo dwukrotnie w ciągu tygodnia ale było jeszcze niezamieszkałe przez bociany.
Spod siedziby Florka i Florci udałam się drogą w kierunku Bolesławca.W sąsiedniej wsi,Nawojów Łużycki jest też gniazdo bocianie ale niestety od kilku sezonów nie przylatują już tu bociany.
Po drodze mijałam jeszcze jedno gniazdo.Mieści się ono w Nowej Karczmie.Usytuowane jest na drzewie liściastym.Ono również czekało na przylot Klekusiów.Ale dzisiaj miałam szczęście,bowiem zastałam w nim boćka.Musiał przylecieć niedawno.Był zmęczony,miał przybrudzone piórka.
W drodze powrotnej mijałam jeszcze dwa gniazda.Oba we wsi Siekierczyn.Tego dnia były jeszcze niezamieszkałe przez bociany......Dzisiaj chciałam zobaczyć ,co zmieniło się pod tymi dwoma gniazdami w ciągu dwóch dni.Okazało się,że do jednego z nich ,mieszczącego się przy Urzędzie Gminy powrócił już bocian.Wprawdzie nie zastałam go w gnieżdzie ale cieszę się,że jest ,że szczęśliwie powrócił z dalekich krajów.

.............. Obrazek ..... Obrazek ..... Obrazek

Zamieszczone zdjęcia są z bocianiego gniazda mieszczącego się w Nowej Karczmie.
Barbara

Postautor: Barbara » 30 mar 2014, 20:31

........................................ Bociany z Czerwonej Wody

Czerwona Woda to wieś leżąca na skraju dawnej Puszczy Zgorzeleckiej.Tu znajduje się bocianie gniazdo na 20 metrowym kominie.Wysokość ta sprawia,że nie ma możliwości zajrzenia do jego wnętrza.Jednak kiedy bocianki stoją w swoim gnieżdzie można je podziwiać nawet z daleka.Dziś odwiedziłam gniazdo ,wprawdzie zastałam w nim tylko jednego boćka ale powróciły już przed kilkoma dniami oba.Drugi pewnie jeszcze żerował na okolicznych polach.Ubiegły rok nie był łaskawy dla tych bocianów.Straciły lęg.Oby tegoroczny sezon był dla wszystkich Klekotów bardziej pomyślny.....

............................ Obrazek ......... Obrazek
Barbara

Postautor: Barbara » 02 kwie 2014, 21:41

Dzisiaj odwiedziłam po raz kolejny już bocianie gniazdo w Radogoszczy, żeby upewnić się czy powrócili tu gospodarze tego gniazda Florek i Florcia. Okazało się,że już są :) Wrócili prawie jednocześnie,z dnia na dzień.Jeszcze widać na ich ubrudzonych piórkach trudy podróży ale już przygotowują gniazdo do lęgu znosząc budulec w postaci suchych trawek czy patyczków.W ubiegłym sezonie i ta para nie doczekała się młodych .Przyczyną były niekorzystne warunki pogodowe.

.............. Obrazek ....... Obrazek ....... Obrazek

.............. Obrazek ....... Obrazek ....... Obrazek

Jeszcze sprostowanie.Gniazdo to istnieje od 2001roku.
Barbara

PoprzedniaNastępna

Wróć do Bociany w naszym obiektywie