Bociany w obiektywie Barbary

Bociany w obiektywie Barbary

Postautor: Barbara » 06 kwie 2014, 16:03

.................... Bociany.....te piękne,dzikie długonogie ptaki o czerwonych dziobach fascynowały mnie od zawsze....chociaż nigdy nie zastanawiałam się dlaczego właśnie one....
Od niedawna,kiedy zaczęłam je podglądać okiem kamerek a teraz i na żywo,zrozumiałam dlaczego tak mnie zauroczyły....Pokochałam je za czekanie na ich przylot zwiastujący nadejście wiosny,za emocje przy spotkaniach pod gniazdami,za te małe śliczne bociusie a najbardziej za to że są.....

Ogarnięta coraz większą pasją podglądania,co kilka dni powracam do "moich" okolicznych gniazd, żeby sprawdzić co zmieniło się od mojego ostatniego pobytu......

................................ :ugeek: Gniazdo w Nowej Karczmie gm.Siekierczyn

Gniazdo to,na topoli zasiedlane jest przez bociany od 13 lat.W gnieżdzie przebywa para bocianów.Samica wysiaduje już jaja.Samiec znosi do gniazda budulec w postaci patyczków i suchej trawy.Starają się też o następne jajeczka.W 2012 roku bociania para miała cztery młode,natomiast ubiegły sezon był bez lęgu.

.............. Obrazek ...... Obrazek ...... Obrazek

.............. Obrazek ...... Obrazek ...... Obrazek
Barbara

Re: Bociany w obiektywie Barbary

Postautor: Barbara » 06 kwie 2014, 21:35

............................................. Bociany z Siekierczyna

Gniazdo to znajduje się na wysokim drzewie przy Urzędzie Gminy.Bociany gniazdują tu od około 15 lat.Dziś miałam szczęście i zastałam je w gnieżdzie.Samica już i tutaj wysiadywała jaja.Przez krótką chwilę można było ją dostrzec.Niestety nie udało mi się uchwycić tego momentu :( Samiec,pan tego gniazda stał dumny i co chwilę poprawiał swoje upierzenie,a w między czasie przekładał patyczki .Ubiegły sezon dla tych boćków był udany,wychowały jednego bocianiego potomka.

.............. Obrazek ....... Obrazek ....... Obrazek

.............. Obrazek ....... Obrazek ....... Obrazek

W tej miejscowości jest jeszcze jedno bocianie gniazdo ,puste jak dotąd.Z pewnością i do tego gniazda wkrótce powrócą bociany.Gniazdo czeka i mieszkańcy też czekają na swoje bociany.
Barbara

Re: Bociany w obiektywie Barbary

Postautor: Barbara » 07 kwie 2014, 14:33

............................................. Bociany z Kościelnika

Wczorajszego dnia miałam dużo szczęścia,bo prawie we wszystkich odwiedzanych gniazdach zastałam bociany.W tym również,we wsi Kościelniki Dolne w gnieżdzie usytuowanym na wysokim kominie był bociek i z wysoka spoglądał na okolicę.Do niego też jakiś czas temu dołączył partner.Wprawdzie nie zastałam go w gnieżdzie,pewnie żerował na okolicznych polach i łąkach a może....wysiadywał już jajeczka?

.......... Obrazek ........ Obrazek ........ Obrazek

.......... Obrazek ........ Obrazek ........ Obrazek
Barbara

Następna

Wróć do Bociany w naszym obiektywie