Bociany w obiektywie Barbary

Re: Bociany w obiektywie Barbary

Postautor: Barbara » 09 sie 2021, 15:10

...
.............................................. Lato z Klekusiami :P

Kilka letnich, niesamowitych dni spędziłam z ulubionymi bocianami z Klekusiowa i Szczytnicy ...

....................................... Szczytnickie bociany

.......... Obrazek

... Obrazek Obrazek Obrazek

3 sierpnia około godziny dziesiątej na niebie Szczytnicy pojawiły się szybujące bociany. Przebywająca w tym czasie na gnieździe nasza rodzina początkowo reagowała odstraszaniem, lecz wkrótce bociany kolejno zaczęły opuszczać gniazdo dołączając do krążących lotników. Wzbijały się wyżej, coraz wyżej aż zniknęły w przestworzach ...
Kiedy wieczorem okazało się, że dwójka młodzików, najstarszy Benio i najmłodsza Bogna nie powrócili do gniazda zdałam sobie sprawę,że byłam świadkiem ich odlotu na zimowisko ...

.......... Obrazek

Dwa dni później widząc w kamerce Bartka, a Bubę i Bolo żerujących w okolicy oczka, mimo rzęsistego deszczu szybko ruszyłam do Szczytnicy. Po kilku minutach już byłam pod gniazdem. Niestety, Buba odfrunęła zanim zdążyłam dojechać, na gnieździe przebywał mokry młodzik, a na pobliskim domu Bolo. Wkrótce i on odfrunął, a za nim Bartek. Oba bociany zatrzymały się na starym gnieździe, ale na krótko ... Odwiedziłam okoliczne pola, na których mimo niepogody pracowały rolnicze maszyny, lecz naszych bocianów już nie spotkałam ...

... :arrow: https://www.youtube.com/watch?v=XkqCgbKjB-A
...
Awatar użytkownika
Barbara

Postautor: Barbara » 13 sie 2021, 16:02

...
...................................... Bociania rodzina z Klekusiowa

Po porannej toalecie piór młodzież zazwyczaj powoli zaczynała opuszczać gniazdo podążając na łąkę, nieco później na dalsze żerowanie na polach za Klekusiowem.

.......... Obrazek

.......... Obrazek

Popołudniem rodzina spotykała się ponownie na łące między rozlewiskiem a oczkiem. Młodzież doskonaliła umiejętności zdobywania pożywienia, odpoczywała przed kolejnym zadaniem - lotami.

.......... Obrazek

Przed końcem dnia bocianki i rodzice znów zbierają się na łące, tym razem na wieczorny posiłek. Tata Klekuś czeka przy oczku na pojawienie się Gospodarza z przysmakami, by jeszcze po zmierzchu uraczyć swoje bocianki smakołykami.

... :arrow: https://www.youtube.com/watch?v=gjSCC0GUDks
...
Awatar użytkownika
Barbara

Postautor: Barbara » 17 sie 2021, 13:40

...

........................................... Bociani gość w Klekusiowie

Młody bociek bez obrączek już jakiś czas korzysta z gościny w Klekusiowie pomieszkując w gnieździe na wolierze :)

.......... Obrazek

Z dobrodziejstw tutejszych stołówek sprytny młodzik korzysta przeważnie, kiedy w pobliżu nie ma naszych bocianów. Na ogół rodzina toleruje obecność gościa, lecz zdarzało się, że któryś z młodzików bądź dorosłych " przypominał " boćkowi, że jest tu tylko gościem ...

.......... Obrazek

Jednego dnia sympatyczny młodzik nieco " napsocił ". Kiedy cała rodzina przebywała na łące zajrzał do gniazda głównego i nawet próbował poczynić tam swoje " porządki " :!: Kropeczka jednak wypatrzyła niepożądanego gościa i szybko ruszyła w stronę swego domu. Zanim dotarła niechciany lokator prędko ulotnił się z gniazda ...

.......... Obrazek

.... :arrow: https://www.youtube.com/watch?v=NZZjcX7_S1w
...
Awatar użytkownika
Barbara

PoprzedniaNastępna

Wróć do Bociany w naszym obiektywie