-
Zula
-
autor: Zula » 15 sie 2020, 21:44
.Wczoraj wieczorem jak wiemy, para bocianów pojawiła się na nocleg, jednak nie spędziła go na gnieździe … o godzinie 00:30, kiedy zajrzałam, gniazdo było puste … nie wiadomo dlaczego bociany odfrunęły z gniazda, czy zostały czymś zaniepokojone, spłoszone ...
Dzisiaj rano również ich nie zastałam, około kwadrans przed godziną dziewiątą spotkałam Bubę.
Dosyć długo odpoczywała, czekając na swojego partnera, ale ten nie pojawiał się. Buba czekałaby zapewne jeszcze dłużej, ale podobnie jak wczoraj spoglądała jakby z niepokojem pod gniazdo i odfrunęła.
...
...
……....
Pod nieobecność Buby pojawił się Bolo. Bocian odpoczywał, padający przed południem deszcz zmoczył jego pióra, gdy nieco przesechł podążył na poszukiwania swojej partnerki.
...
……....
Wczesnym popołudniem para razem pojawiła się na gnieździe, bociany pobyły wspólnie przez dłuższy czas.
Ptaki drzemały, pielęgnowały pióra, kilka razy znów zaistniała sytuacja, kiedy bociany nieco przestraszone zaglądały poniżej gniazda i zmuszone były do odfrunięcia … nie wiem, co jest powodem takiego zachowania bocianów. https://youtu.be/qsKRP7BC7qI
……....
……....
Buba i Bolo podążyli jeszcze na żerowisko, wieczorem para powróciła do gniazda na nocleg, oby w całości wspólnie spędzony bez konieczności odfruwania w środku nocy
……....
-
Zula
-
-
Zula
-
Wróć do Szczytnica 2015 / 2016 / 2017 /2018/2019/2020/2021/2022/2023