Szczytnica 2020/ sezon VII

Re: Szczytnica 2020/ sezon VII

Postautor: Zula » 14 sie 2020, 21:25

.
Szczytnicka para Buba i Bolo dzisiaj w ciągu dnia znowu pojawiła się na gnieździe. Obydwa bociany spotkałam po godzinie dwunastej, poprawiły co nieco budulec na gnieździe, bardzo długo starannie pielęgnowały pióra. :D
Dziesięć minut po godzinie trzynastej nagle para zaniepokoiła się, ptaki wyciągały szyje, zerkały poniżej gniazda i tak jakby się czegoś wystraszyły, prawie równocześnie odfrunęły z gniazda. :?

……....Obrazek

...Obrazek Obrazek Obrazek

……....Obrazek

..........Obrazek

Bociany powróciły do gniazda dopiero wieczorem, przed godziną dwudziestą pierwszą i zostały na wspólnie spędzany kolejny nocleg. :cool:
Buba i Bolo całymi dniami przebywają razem, razem odfruwają i powracają do gniazda.

……....Obrazek

Awatar użytkownika
Zula

Postautor: Zula » 15 sie 2020, 21:44

.
Wczoraj wieczorem jak wiemy, para bocianów pojawiła się na nocleg, jednak nie spędziła go na gnieździe … o godzinie 00:30, kiedy zajrzałam, gniazdo było puste … nie wiadomo dlaczego bociany odfrunęły z gniazda, czy zostały czymś zaniepokojone, spłoszone ...
Dzisiaj rano również ich nie zastałam, około kwadrans przed godziną dziewiątą spotkałam Bubę. :D
Dosyć długo odpoczywała, czekając na swojego partnera, ale ten nie pojawiał się. Buba czekałaby zapewne jeszcze dłużej, ale podobnie jak wczoraj spoglądała jakby z niepokojem pod gniazdo i odfrunęła. :?

……....Obrazek

Pod nieobecność Buby pojawił się Bolo. Bocian odpoczywał, padający przed południem deszcz zmoczył jego pióra, gdy nieco przesechł podążył na poszukiwania swojej partnerki. :)

……....Obrazek

Wczesnym popołudniem para razem pojawiła się na gnieździe, bociany pobyły wspólnie przez dłuższy czas.
Ptaki drzemały, pielęgnowały pióra, kilka razy znów zaistniała sytuacja, kiedy bociany nieco przestraszone zaglądały poniżej gniazda i zmuszone były do odfrunięcia … nie wiem, co jest powodem takiego zachowania bocianów. :roll: :arrow: https://youtu.be/qsKRP7BC7qI

……....Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

……....Obrazek

Buba i Bolo podążyli jeszcze na żerowisko, wieczorem para powróciła do gniazda na nocleg, oby w całości wspólnie spędzony bez konieczności odfruwania w środku nocy :!:

……....Obrazek

Awatar użytkownika
Zula

Postautor: Zula » 16 sie 2020, 21:14

.
Dzisiejsze odwiedziny gniazda przez szczytnicką parę miały miejsce nieco później, aniżeli w dniach poprzednich.
Buba i Bolo pojawili się wczesnym popołudniem, a ich pobyt poświęcony był przede wszystkim na toaletę piór, drobne poprawki patyków na koronie gniazda, odpoczynek, a także zacieśnianie więzi. :) :arrow: https://youtu.be/Yn1aQZGTh3U

……....Obrazek

……....Obrazek

……....Obrazek

Obydwa bociany opuściły jeszcze gniazdo i podążyły na żerowisko, a wieczorem powróciły na kolejny wspólnie spędzany nocleg. :D

……....Obrazek

Awatar użytkownika
Zula

PoprzedniaNastępna

Wróć do Szczytnica 2015 / 2016 / 2017 /2018/2019/2020/2021/2022/2023