Obserwacje Forumowiczów w Klekusiowie 2015 / sezon V

Re: Obserwacje Forumowiczów w Klekusiowie 2015

Postautor: Zula » 10 sie 2015, 8:27

.
Kolejny sierpniowy tydzień, nowy dzień zapowiadający się również upalnie. O świcie, bociany przygotowywały się do czekających je w budzącym się dniu ciekawych zadań. Wczesnym rankiem piątka Klekusiowej młodzieży wraz z Guciem żerowała na ściernisku. :)

..........Obrazek

...Obrazek Obrazek Obrazek

Powoli bocianki zaczęły kierować się w stronę łąki na rozlewisko. Trochę tutaj pożerowały, po czym jeden pofrunął dalej w kierunku pól, a reszta po chwili za nim.
Młode bociany zatrzymały się na polu dłużej, a w pustym gnieździe pojawili się Klekuś i Kropeczka. :cool:

..........Obrazek

.........Obrazek
Awatar użytkownika
Zula

Postautor: Zula » 10 sie 2015, 13:12

.
............. ŻEGNAJ TARO .......... :cry: :cry: :cry:

Na Klekusiowej łące znów pięć młodych bocianków, nie ma już wśród nich niestety TARY ...
... dzisiaj wczesnym rankiem o godzinie 5:20 straciła życie w kolizji
z linią energetyczną !!!

Po raz ostatni widziałam TARĘ razem z czwórką rodzeństwa i Guciem około godziny piątej rano, potem bocianki odfrunęły, a TARA niestety w swój ostatni lot ... :( :cry:

TARA była czwartym w kolejności wyklutym bociankiem. Od początku, kiedy młodziki zaczęły ćwiczyć skrzydla,
a potem podskoki, TARA bardzo mi imponowała ... mimo, że była jednym z młodszych pisklaków, swoje ćwiczenia zaczęła dosyć wcześnie, wykonując je przepięknie, z każdym dniem bardziej doskonale, aż do pięknego wyfrunięcia z gniazda.
Niestety, nie było Jej dane pofruwać dłużej i dalej ... pozostawiła w naszych sercach ogromny smutek, tak bardzo Ją przecież kochaliśmy.
..Obrazek

..........Obrazek
...................................... TARA ................................. z Emmą

.......................... Tara wykluła się : 25 maja 2015 o godzinie 14:42

..........Po raz pierwszy wyfrunęła z gniazda : 28 lipca o godzinie 6:27
...................................... mając 63 dni 15 godzin 45 minut

..............Tara zakończyła życie : 10 sierpnia 2015 o godzinie 5:20

..........Obrazek

................................ TARA ŻYŁA 76 DNI 14 GODZIN 38 MINUT

.............................................................................................................Obrazek

......~~~ W porannym poście pisałam, iż żerowała piątka naszych bocianków i Gucio ... nie wiedziałam jeszcze wtedy, że TARA już nie żyje !!! :( :cry:
O tym bardzo smutnym zdarzeniu dowiedziałam się dopiero z informacji Gospodarza o wiele później. Z piątką młodych bocianków żerował jeden z rodziców ...
Awatar użytkownika
Zula

Postautor: Zula » 10 sie 2015, 17:07

.
Bardzo smutny dzień ... obserwuję nasze bociany i nadal nie chce mi się wierzyć, że wśród nich nie ma już naszej ukochanej TARY ... :(
Nawet przez moment nie przeszło mi nigdy przez myśl, że przyjdzie nam się pożegnać z Tarą tak wcześnie,
a nie wówczas kiedy bociania młodzież opuści po raz ostatni Klekusiowo udając się w daleką podróż na afrykańskie zimowisko ... no cóż stało się jednak inaczej !
Bociany przebywały dzisiaj na łące mocząc się i żerując w rozlewisku. :)

..........Obrazek

Pofrunęły także po raz kolejny pożerować na pole ... tam gdzie właśnie po raz ostatni udała się na żerowisko Tara, ale już z jego dobroci nie zdążyła skorzystać.
Popołudniową porą żerowała cała bociania rodzina, a wieczorem bociany powróciły na rozlewisko, gdzie również ze swojego jeziorka podreptała Kaja. :cool:

..........Obrazek

..........Obrazek
Awatar użytkownika
Zula

PoprzedniaNastępna

Wróć do Bociany z Klekusiowa Sezony I - II - III - IV - V- VI- VII -VIII- IX - X-XI-XII