Re: Różne ujęcia z kamerek w Klekusiowie rok 2011 - 2018

Regulamin forum
.
Administracja strony prosi Wszystkich wklejających zdjęcia o uzupełnianie ich komentarzem.Nie wklejajmy samych zdjęć.
Zamieszczane fotki powinny wnosić coś nowego do obserwacji.

Postautor: Danusia » 29 lis 2014, 11:48

.
Trudny czas czeka nowego bociana. :(
Wydawało mi się, że Tadziu - pierwszy bocian w Klekusiowie zawiaduje tu całością i on ustala reguły, ale teraz widzę, że to nie Tadziu a Maciek jest stosunkowo agresywny i przejął przewodnictwo wśród bocianów.
Obserwowałam ich zachowanie. Tadziu stał spokojnie, Maciek przeglądał stan swojego upierzenia, "Nowy" chodził... rozglądał się ciekawie. Odniosłam mylne wrażenie, że jest oddzielony od reszty siatką .
W pewnym momencie zakończył toaletę piór i dołączył do dwójki po drugiej stronie płotu. Zatrzymał się bliżej Tadzia fot. - 2. Wydaje się taki malutki. :( Bocian zapragnął trochę poćwiczyć skrzydła podfruwając w kierunku oczka i wtedy Maciek zareagował atakując go.
.
...Obrazek Obrazek Obrazek
.
Zaatakowany bocian zmierzał w pobliże Tadzia stojącego przy płocie. Tadziu także rozłożył skrzydła i "Nowy" natychmiast położył się okazując uległość. Nie podnosił się jakiś czas. Teraz znowu stoi trójka przy płocie. Maciek obserwuje każdy ruch nowego bociana, a ten nie wyciągnął pewnie nauczki z "lekcji pokory" bo od czasu do czasu podskakuje ;) narażając się na kolejny atak.
.
.
Awatar użytkownika
Danusia

Re: Bociany - Tadziu i Maciek

Postautor: Danusia » 29 lis 2014, 18:43

.
Atak na bociana inicjowany był przez Maćka jeszcze parę razy, ale widziałam także Tadzia w tej niechlubnej roli. :(
.
.
Pogonił nowego bociana za płot i w podskokach wrócił do Maćka.
.
.
Wieczorem bociany zajmowały swoje miejsca. Tadziu siedział na gnieździe, dwójka stała.
.
.
W sypialni nowo przybyły wszelkimi sposobami chciał się dostać do niechętnych mu na razie :!: kolegów. Maciek górował nad pozostałymi usadawiając się na drewnianym klocku. :D Myślę, że każdy kolejny dzień powinien zmniejszać niechęć do "Nowego".
.
.
Awatar użytkownika
Danusia

Re: Bociany - Tadziu i Maciek

Postautor: Danusia » 30 lis 2014, 9:21

.
Rozpoczął się kolejny dzień pobytu nowego bociana w Klekusiowie. Rano przyszedł pierwszy do gniazd. Niebawem zdecydowanie kroczyły w jego stronę Tadziu i Maciek. "Nowy" był czujny ale boćki przeszły obok niego bez zaczepiania. Pobył tu jeszcze chwilę i też zniknął z zasięgu kamerki.
.
.
Awatar użytkownika
Danusia

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne ujęcia z kamerek w Klekusiowie